W Oturuşu Zararları Nelerdir ve Nasıl Düzeltilir

2022-08-09

 

Çocukların birçoğunun sık sık oturduğu bir pozisyon olan W oturuşu, ortopedik olarak birçok sorunu beraberinde getirebilir.

Peki W şeklinde oturmanın zararları neler, W oturuşu nasıl düzeltilir? Yazımızda anlattık!

W oturuşu nedir?

Çocukların dizlerini büküp ayaklarını kalçalarının iki yanına alacak şekilde, yani iki bacağının arasına oturma şeklinde W oturuşu denir. Yukarıdan bakıldığında W harfine benzer bir görüntü oluştuğu için bu ismi almıştır. Aynı zamanda kelebek oturuşu olarak da bilinir.

Çocuklar bu pozisyonu çok tercih ederler ancak birçok soruna neden olan bir pozisyondur. Çocuklarda W oturuşu nasıl olur iyice anlamak için aşağıdaki görsele bakabilirsin.

 

W şeklinde oturmanın zararları neler?

  • Bacaklar ve kalçada kas sertliğine neden olabilir.
  • W oturuşu aktif devam ettiğinde oturuşta kullanılması gereken bazı kaslar kullanılmaz ve yumuşamaya başlar. Bu kaslar da ilerleyen zamanlarda vücudun dik durmasına destek olamaz ve bir takım nörolojik sorunlara neden olabilir. - Kaba motor becerilerinin gelişmesini engelleyebilir.
  • Kalçalarda içe dönük duruş meydana gelir.
  • İçe basmaya neden olur.
  • Bağdaş kurma becerisini köreltir.
  • Bu pozisyon alt bacakta dönmeye neden olabilir. Buna bağlı yürüme sorunları söz konusu olabilir.

Çocuklar neden W şeklinde oturmak isterler?

Bu pozisyon, özellikle emekleyen bebeklerin sık kullandığı bir pozisyondur. Çünkü emekleme pozisyonundan W şeklinde oturuşa geçmek çok kolaydır. Tek harekette kendilerini geriye doğru atarak oturabilirler. Bu yüzden neredeyse tüm bebekler bu oturuşu deneyimler. Bu pozisyonun en büyük sebebi budur.

Bunun dışında kas gevşekliği olan çocuklar dik durma ile alakalı sorunlar yaşadıkları için bu pozisyonda oturmaya eğilimlilerdir. Yine eklem esnekliği olan çocuklar da W oturuşuna meyillilerdir.

W Oturuşu Düzeltme İçin Neler Yapılmalı?

Bebeklerde W oturuşunu en başından düzeltmek daha kolaydır. Bebeğin bu pozisyona geldiğinde hemen bacaklarını öne al ve “bacaklarımız önde durmalı” şeklinde bir uyarı yap. Bebeğin bu yeni bilgiyi kısa sürede pekiştirecektir. Çocuğun daha büyükse bu durum biraz zaman alabilir ancak biraz sabır ve hafif egzersizlerle pozisyonu düzeltebilirsin. Uzmanların W oturuşunu düzeltme ile alakalı önerdikleri en önemli konu budur.

Aynı zamanda bebeğinin her iki yanına dönebilmesini sağlayabilirsin. İki yanına o pozisyonda ulaşamayacağı oyuncaklar koy. Bebeğin W oturuşunda oyuncaklarına ulaşamayacağı için halka pozisyonuna doğru evrilecektir.

Eğer çocuğunun bu oturma pozisyonu ile alakalı denge, dik duramama, doğru yürüyememe gibi sorunlar yaşadığını düşünürsen zaman geçirmeden bir uzmana danışman gerekir.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.

 


Sıla *** (2024-01-27)
Bizimkide böyle oturuyordu. babası ilgilendi de düzeldi ama çok zor oldu alışkanlığı değiştirmek tabi.

2 *** (2024-01-27)
Çocukken bende de böyle bir sorun varmış. Neyse ki ailem doktora götürüp ortopedik özel ayakkabılarla tedavi ettirmiş beni. Bu sayede sağlığıma kavuşup büyümüşüm. Bu yazınızın bir çok kişiye ışık tutacağına eminim. Dilerim çocuğunuz da en kısa zamanda iyileşir. Bu arada çok faydalı bir paylaşım olmuş.